GEEF JE TUIN DE RUIMTE
Meer tuinbeleving.
Alle afvalcontainers helemaal uit het zicht.
LEES MEER

‘Afval scheiden betekent een tuin vol lelijke kliko’s’

In 2020 moet driekwart van het afval in Nederland gescheiden worden ingezameld. Gemeenten doen er daarom alles aan om inwoners hun plastic, papier en glas apart van elkaar te laten weg te gooien. Dat betekent een forse toename van het aantal kliko’s en afvalcontainers. RTV Utrecht maakte een rondje langs de velden en peilde de meningen in Woerden en in de stad Utrecht.

Het Nieuwe Inzamelen

De gemeente Utrecht gaat stoppen met het ophalen van vuilniszakken en kliko’s met restvuil. Dat zorgde  voor veel discussie. Laagbouwwoningen krijgen kliko’s voor papier, gft en plastic. Dit onder de titel Het Nieuwe Inzamelen. Utrechters die een tuin of achterom hebben en gebruik maken van een kliko krijgen er meer kliko’s bij: één voor plastic, één voor gft en één voor papier en karton. ‘Veel mensen willen niet allerlei lelijke, grote kliko’s in de tuin, maar een ondergrondse container’, meldt RTV Utrecht. ‘In Woerden is die onlangs echter weggehaald omdat de gemeente het te duur vond.’

Steeds vaker zijn er zogeheten klikobranden in het nieuws: vandalen steken kliko’s in de brand, met soms dramatische gevolgen. Zo raakt soms ook de woning naast de kliko in de brand. Levensgevaarlijk. Ook gebruiken inbrekers kliko’s regelmatig als opstapje om binnen te komen in woningen. De politie waarschuwt hier nadrukkelijk voor en geeft tips ter voorkoming hiervan.

Oplossing: kliko’s ondergronds in eigen tuin

Subyard is hiervoor de geschikte oplossing. Met Subyard kunnen particulieren zelf hun kliko’s ondergronds plaatsen, in hun eigen tuin. Hierdoor hebben ze geen last meer van de nadelen van al die kliko’s: ze nemen ruimte in, zijn visueel onaantrekkelijk, ze stinken in de zomer bij warm weer en kliko’s zijn vaak object voor vandalisme.

Subyard werkt kinderlijk eenvoudig. Het systeem bestaat uit een metalen bak die is ingegraven. De bak is voorzien van vernuftige lifttechniek. De lift brengt de laadvloer vanaf de bodem naar de oppervlakte, zodat je de afvalbak of andere spullen erop kunt plaatsen. Na een druk op de afstandsbediening zakt de laadvloer naar de bodem, sluit de deksel en zijn je kliko’s of andere spullen ondergronds opgeborgen. Schoon, droog, veilig.

 

MEER INFORMATIE

Laat je gegevens achter en het komt jouw kant op.
Meer Informatie