Het draagvlak voor afvalscheiden neemt in Nederland snel af. Dat blijkt uit analyse van online reacties en verslaggeving.
Afvalscheiding op zichzelf vinden de meeste burgers begrijpelijk en geen probleem, maar de manier waarop het afvalbeleid wordt vormgeven stuit op veel weerstand. Vooral met de overvloed aan kliko’s (afvalcontainers) die ze erbij krijgen, hebben veel mensen moeite.
Overal in het land zorgt het thema afvalscheiding en kliko’s voor verhitte discussie, en ontstaan actiegroepen en protestpagina’s op Facebook
In NRC klaagt een geïnterviewde over ‘Stasi-achtige praktijken om mensen kliko’s door de strot te duwen.’ In Best worden vuilnismannen zelfs beveiligd nadat ze werden uitgescholden en bedreigd naar aanleiding van de regels rondom het ophalen van gescheiden afval, rapporteert NRC. Terugdringen van restafval staat hoog op het prioriteitenlijstje van gemeenten. In 2020 moet de hoeveelheid ten opzichte van 2014 met driekwart zijn afgenomen, zo is de opdracht van de rijksoverheid. Maar overal in het land zorgt het thema afvalscheiding en kliko’s tegelijkertijd voor verhitte discussie, en ontstaan actiegroepen en protestpagina’s op Facebook.
Afvalactivisme: in steeds meer plaatsen werpen actiegroepen zich op de strijd tegen het lokale afvalbeleid en het toenemende aantal kliko’s per huishouden
Afvalactivisme wordt zodoende een steeds bekender fenomeen. In meer en meer plaatsen werpen actiegroepen zich op de strijd tegen het lokale afvalbeleid en het toenemende aantal kliko’s per huishouden. In een doorsnee Nederlandse woonplaats is een gemiddelde van drie afvalcontainers per huishouden inmiddels gewoon. Maar vier of meer kliko’s per huishouden komt ook voor.
Verantwoordelijke bestuurders en ambtenaren zitten met de handen in het haar. Enerzijds vragen de nog altijd groeiende afvalstroom en de eisen die de rijksoverheid stelt, om verdere verfijning van het inzamelen – en dus meer kliko’s. Anderzijds nemen de bezwaren van inwoners toe en geven ze steeds luider vorm aan hun protest tegen de komst van nog meer kliko’s of afvalbakken.
Oplossingen waarvoor burgers voorheen kozen om het ‘klikoleed’ dragelijk te maken, werken steeds minder goed. Veelgebruikte tip tegen afvalbakken die je uitzicht verpesten: om 1 of 2 kliko’s kun je een containerombouw plaatsen. Of je kunt een heg of schutting om de afvalbakken heen bouwen, zodat je ze aan het zicht onttrekt. Maar 3 kliko’s of meer wegwerken, lukt niet zo makkelijk. Daar komt bij dat stankoverlast door kliko’s in de zomer als een steeds grotere ergernis wordt ervaren. En die stankproblemen die afvalbakken veroorzaken tijdens warm weer, los je niet op met een kliko-ombouw of een heg.
Voor zowel bestuurders als burgers ligt de slimme oplossing voor overlast door kliko’s ondergronds te plaatsen
Voor zowel bestuurders als burgers ligt de slimme oplossing voor overlast door kliko’s ondergronds te plaatsen. Onder je tuin of terras is vaak voldoende ruimte, dus daar kun je kliko’s uit het zicht plaatsen. Bovendien is de ondergrond koel, zodat de inhoud van de afvalcontainer niet gaat stinken. En daar komt nog eens bij dat je kliko’s ondergronds veilig staan tegen ongedierte. Ondergronds plaatsen helpt tegen afvalbakken die omwaaien bij storm en tegen inbrekers die ze gebruiken als opstapje om binnen te komen. Kortom, kliko’s ondergronds plaatsen zorgt niet alleen voor draagvlak voor het afvalbeleid, maar heeft nog talloze andere pluspunten.
Foto: afvalcontainers uit het zicht; ondergronds. De slimme oplossing tegen veel irritaties en problemen rond afvalscheiding en het toenemende aantal kliko’s.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]