Kliko’s, afvalcontainers, ze vormen de grootste ergernis van steeds meer tuinliefhebbers. De afvalbakken staan in de weg, ontsieren de tuin, ze stinken in de zomer, trekken ongedierte aan én ze vergroten de kans op inbraak, waarschuwt de politie keer op keer.

Probleem is alleen dat er steeds meer kliko’s bijkomen. Dankzij het afvalbeleid in de meeste plaatsen, heeft een gemiddeld huishouden al gauw drie à vier afvalcontainers in de tuin staan. Een aparte bak voor groenafval (GFT-afval), een voor plastics (PMD-afval), een voor papier én een voor overig afval. Het wordt een soort milieustraat in je tuin! Dat is beter voor het milieu, maar de tuin wordt er niet mooier op. Kortom, hoog tijd om er iets aan te doen.

Wegwerken, die afvalbakken! Uit het zicht die kliko’s! Lees deze tips!

Betaalbare oplossing: een kliko-ombouw of containerkast

Een houten of kunststof kliko-ombouw of containerkast (ook wel: containerberging genoemd) is een van de meest gebruikte manieren om een afvalbak te verbergen of uit het zicht te plaatsen. Het is een betaalbare oplossing en bij veel bouwmarkten kun je een containerberging kopen, bijvoorbeeld bij Praxis. Voordeel: goedkoop. Nadeel: een houten of kunststof containerberging neemt ook veel ruimte in en vermindert de stank niet.

Plaats met beplanting of een heg je afvalbakken uit het zicht

Je kunt natuurlijk ook met planten aan de slag om je containers weg te werken. We hebben het tenslotte over de tuin, dus wat is nou logischer dan planten te kiezen voor het oplossen van jouw kliko-probleem? Tegen een frame van draadstaal kun je bijvoorbeeld een klimplant (Hedera of klimhortensia) laten groeien. Of wat dacht je van een heg van coniferen eromheen? Voordeel: goedkoop en makkelijk zelf te maken. Nadeel: het duurt even totdat de beplanting groot genoeg is om de afvalbakken aan het zicht te onttrekken. Ook kost deze oplossing veel ruimte en het vermindert de stinklucht van de kliko’s niet.

Verstop de kliko’s achter een schutting of hek

Ben je een beetje handig, dan timmer je zelf een hek of een schutting om je afvalbakken achter te verstoppen. Voordelen: goedkoop en makkelijk zelf te maken. Nadeel: Ook deze oplossing kost veel ruimte en het vermindert de stank van jouw vuilcontainers niet. En misschien ben je toch niet zo handig als je denkt?

Plaats de afvalcontainers ondergronds

Een oplossing waar steeds meer mensen voor kiezen, is het ondergronds plaatsen van de afvalcontainers, in een ondergrondse klikobergingVoordelen: ✓kant-en-klare oplossing, ✓geen stank meer in de zomer, ✓kliko’s staan uit het zicht en ze nemen geen ruimte meer in, ✓de afvalbakken staan ondergronds, ✓ veilig tegen vandalisme en inbrekers, ✓ veel minder risico op klikobrand, ✓ tijdens vorst vriest de inhoud van de containers niet meer vast.

Foto: de kliko’s ondergronds, uit het zicht. Stankvrij, alle ruimte voor je tuin.

MEER INFORMATIE

Laat je gegevens achter en het komt jouw kant op.
Meer Informatie