Toenemend aantal klikobranden zorgt voor aanzienlijke schade

Klikobranden komen steeds vaker voor. Dagelijks maken lokale en regionale nieuwssites melding van klikobranden of zelfs uitslaande branden die zijn ontstaan in kliko’s. Meestal is vandalisme de oorzaak, zeker in de maanden november en december als er vaak (illegaal) vuurwerk in het spel is. Onder (jeugdige) vandalen en pyromanen lijken afvalcontainers en kliko’s geliefde objecten om in brand te steken.

Voorkom dat je slachtoffer wordt van klikobrand. Klik hier voor tips!

Meestal worden daders niet gepakt, maar af en toe lukt het om een verdachte aan te houden, zoals recent in Houten. Een 21-jarige man werd op 21 september 2019 aangehouden op verdenking van een klikobrand in Houten. Twee wijken in deze Utrechtse gemeente hadden in de periode voorafgaand aan de aanhouding te maken met in totaal zeven klikobranden. Bij twee van deze branden ontstond ook nog eens gevaar voor de woningen. Dankzij een getuigenverklaring en door politieonderzoek kon de verdachte na de meest recente klikobrand worden aangehouden. De verdachte is op 3 oktober 2019 op vrije voeten gesteld en mag behandeling van zijn zaak in vrijheid afwachten.

Klikobrand slaat over naar houten aanbouw

In Velp is 28 oktober 2019 een klikobrand overgeslagen naar de houten aanbouw van een woning. De brandweer wist de beginnende brand snel te blussen. Desondanks ontstond er aanzienlijke schade aan de aanbouw. De kliko brandde tot de grond toe af, meldt de website Gelrenieuws.nl

Woning beschadigd door klikobrand

De website 112 Fryslan bericht over een klikobrand die een woning in Kollum ernstig beschadigde. Tegen de gevel geplaatste afvalcontainers zorgden voor de ravage. De brandweer werd opgeroepen voor de containerbrand door voorbijgangers die rook bij de woning vandaan zagen komen. Ze troffen drie brandende kliko’s aan. De bewoners waren niet thuis. De brandweer kon een uitslaande brand voorkomen.

Bij bijna elke klikobrand moet de brandweer uitrukken. Soms zorgen bewoners of omwonenden voor het blussen, zoals in Barneveld.

In Oss brandde een kliko uit. Van de kliko was niets meer over. In Lichtenvoorde wist een omwonende een grotere brand te voorkomen door een klikobrand te blussen.

Snel nieuws Amersfoort‘ maakt melding van een schuur die schade oploopt door een klikobrand.

De schade is vaak groot. Bijvoorbeeld in Ridderkerk waar brandende kliko’s zorgden voor aan een schuur, schutting en woning, meldt website De Combinatie.

(c) foto: De Combinatie

MEER INFORMATIE

Laat je gegevens achter en het komt jouw kant op.
Meer Informatie