Dagblad De Telegraaf besteedt in De Financiële Telegraaf uitgebreid aandacht aan Subyard. ‘Kliko’s gaan onder de grond’ kopt de veelgelezen krant. De oplossing om je kliko plus eventueel andere spullen ondergronds te plaatsen, uit het zicht, koel, droog, veilig en stankvrij spreekt veel lezers aan. Bij Subyard worden we overspoeld met aanvragen.
Verslaggever Jessica Numann schrijft: „Met de steeds warmere zomers is een koele ondergrondse stalling handig tegen rottend afval. En tijdens de winter blijft het onder de grond vorstvrij”, prijst Sabel het product aan. Een metalen bak is voorzien van een lift, die een laadvloer naar de oppervlakte tilt. Nadat de kliko erop is geplaatst zakt deze weer en kan de deksel erop. Subyard werkt samen met een grote metaalverwerker en een netwerk van hoveniers, die adviseren over elektra en grondwaterdruk. „Steeds meer klanten nemen het ingraven voor eigen rekening. De bodem in Nederland is zacht, dus dat gaat vaak prima.”
Subyard slaat bij mannen aan vanwege het gadgetgehalte, bij vrouwen vanwege de functionaliteit
Subyard slaat bij mannen aan vanwege het gadgetgehalte, bij vrouwen vanwege de functionaliteit. Inmiddels zijn er ruim tweehonderd stuks verkocht. De meeste afnemers zijn eigenaren van huizen in het hoge segment. Aan het systeem hangt een prijskaartje van €2057, excl. btw. Door met projectontwikkelaars te kijken naar de mogelijkheid om Subyard op te nemen in het bouwplan voor woningbouw, wil Sabel het toegankelijk maken voor een breder publiek.
Verzekeraars stellen allerlei brandpreventie-eisen aan de plaatsing van kliko’s.
Ook kijkt de ondernemer naar de zakelijke markt, waar afvalcontainers vaak voor problemen zorgen: verzekeraars stellen allerlei brandpreventie-eisen aan de plaatsing van kliko’s. In de horeca moeten ze in een afgesloten ruimte in verband met ongedierte. „We zijn tests aan het doen met grotere containers. Ook voor de particuliere markt is dat interessant, omdat je het systeem dan kunt gebruiken voor een barbecue, motor of ander object dat buiten zicht moet blijven.”
“Concurrentie is er niet echt. In Duitsland is alleen een partij met een ouderwets systeem en hoge prijs. We hebben al verkennende gesprekken gevoerd over de grens. In Duitsland is de bodem wel harder, dus dat vergt wel een andere kijk.”