GEEF JE TUIN DE RUIMTE
Meer tuinbeleving.
Alle afvalcontainers helemaal uit het zicht.
LEES MEER

‘Kliko-terreur’ schreeuwt om radicale, creatieve oplossingen

Kliko-stress, kliko-terreur: lokale kranten staan er bol van. In steeds meer gemeenten zorgt het afvalbeleid voor zulke stress en ontevredenheid. En dat is niet zo vreemd: inwoners van deze gemeenten hebben tegenwoordig al gauw vier verschillende, ontsierende afvalbakken; in allerlei bonte kleuren. Bijvoorbeeld: blauw voor papier, groen voor gft, oranje voor ‘pmd’ en grijs voor restafval.

Het groeiende aantal kliko’s zorgt ervoor dat veel tuinen de uitstraling krijgen van een doorsnee afvalverwerkingsbedrijf.

Dit groeiende aantal kliko’s zorgt ervoor dat veel tuinen de uitstraling krijgen van een doorsnee afvalverwerkingsbedrijf. Het ziet er zo uit en het ruikt zo, want het afvalbeleid zorgt ook voor stankoverlast. Aan dit beleid is immers doorgaans een ophaalrooster gekoppeld, waarbij de ophaalfrequentie veel lager is. Gemiddeld worden de  bakken nog maar eens in de drie weken geleegd. Het afval blijft hierdoor langer in de containers zitten, met alle gevolgen vandien. Het zorgt bijvoorbeeld voor stankoverlast en voor maden en vliegen, om van ratten en ander ongedierte maar te zwijgen. Onhygiënische toestanden dus. Op sociale media regent het klachten over de ‘klikoterreur’.

Afvalbeleid zorgt voor kliko-terreur: stank, ongedierte, ruimtegebrek

Of je het nou kliko-stress noemt, of kliko-terreur, het is om te huilen voor veel inwoners van gemeenten met zulk afvalbeleid (en dat zijn tegenwoordig bijna alle gemeenten in Nederland). En tegen de problemen als stankoverlast en ruimtegebrek is maar weinig te doen. Wil je de problemen écht aanpakken dan schreeuwt dat om radicale, creatieve oplossingen. Want met een schuttinkje of heggetje om je kliko’s, ben je er niet. Dan nemen de afvalbakken nog steeds veel ruimte in én blijft de stankoverlast in stand.

Enige échte oplossing: plaats je afvalcontainers onder de grond

De enige werkbare oplossing is om je afvalcontainers ondergronds te plaatsen, gewoon in je eigen voortuin of achtertuin of onder je terras. En gelukkig is dat tegenwoordig ook mogelijk om je kliko’s zo op te bergen; uit het zicht in de koelte van de ondergrond (dus geen stank, maden, vliegen en ander ongedierte meer). Met Subyard plaats je jouw afvalbakken ondergronds: donker, droog, koel in de zomer, vorstvrij in de winter.

Vele voordelen van het ondergronds plaatsen van je kliko’s:

  • de containers staan uit het zicht en ontsieren je tuin niet meer,
  • ze staan niet meer in de weg,
  • je hebt meer ruimte voor tuin en terras,
  • geen stankoverlast meer in de zomer,
  • geen maden en ander ongedierte meer,
  • de inhoud van de containers bevriest niet meer in de winter,
  • inbrekers kunnen ze niet meer gebruiken als opstapje om binnen te komen,
  • de afvalbakken waaien niet meer om bij storm,
  • vandalen kunnen de containers niet meer omgooien of – erger – in de brand steken.

Wil je je kliko’s ondergronds? Klik hier en check hoe het werkt.

 

MEER INFORMATIE

Laat je gegevens achter en het komt jouw kant op.
Meer Informatie